Ordning i sovrummet och Uppdrag nummer 5

januari 2, 2019 0 av johanna

Goddagens! Min rensning i sovrummet har gått riktigt bra! Det första jag märkte var att sovrummet verkligen hade många ställen där jag bara lämnade grejer där det fanns ledig yta. Som på byrån jag har där samt på fönsterbrädan (och på golvet…). Kanske för att jag alltid är så trött när jag väl går och lägger mig och för att sakerna faktiskt inte hade någon egentlig plats att placeras på.

Jag började med att identifiera vilka typer av grejer det var jag bara spred runt i sovrummet. Det visade sig vara: kläder, småpengar, små skräpbitar jag inte visste vad jag skulle göra av och diverse andra saker som inte hade någon plats (kunde vara typ posten i form av reklamblad, räkningar, rabattlappar…, någon bok osv.). Sedan skapade jag lösningar för att sluta lämna dessa saker lite här och var på följande vis:

Kläder: Använda kläder som jag kan använda fler gånger lägger jag numera på en stol som jag ställt in i sovrummet. Smutsiga kläder ska direkt i tvättkorgen i tvättstugan och behöver inte mellanlanda i en liten hög på golvet innan det händer (här är det mer en fråga om att inte vara lat, en tvättkorg har jag faktiskt).

Småpengar: Ställde en tom syltburk i ett Stol och pengaburkköksskåp där jag samlar mynt. Ska försöka lära mig att ta med dem när jag ska parkera.

Små skräpbitar: De ska till soporna och behöver (liksom kläderna) inte mellanlanda någonstans innan det sker (igen: en fråga om lathet!).

Posten: Jag har satt upp en ”Ej reklam tack”-skylt på min brevlåda! Detta minskade mängden post ENORMT. Jag införskaffade också tidningshållare för obetalda räkningar, papper som ska sparas och en som heter övrigt där jag nu sätter sådant jag inte riktigt vet vart det ska. Kanske inte helt optimalt men nu har jag åtminstone en plats för sånt.

Jag har också rensat bland mina sängkläder. Det visade sig att jag hade inte mindre än sex olika bäddset. Så många behöver jag verkligen inte, även om de är fina. Sålde två set som var av lite dyrare märke. Ett av dem använde jag aldrig eftersom att det var i satin och jag gillar inte att sova i det helt enkelt! Så blev det fyra bäddset kvar vilket verkligen inte är för lite. Egentligen skulle man klara sig på två byten, då kan ett alltid vara i tvätten och man klarar sig ändå! Men fyra är hur som helst bättre än sex stycken och nu får de plats i lådan där de förvaras!

Uppdrag nummer 5: Byta ut engångsartiklar

Nästa uppdrag blir lite annorlunda just för att jag länge gått och stört mig på alla engångsartiklar jag använder här hemma och längtat efter att ta tag i det. Nu är det dags att byta ut engångsgrejerna mot flergångsgrejer! Tänker att det är viktigast att byta sådant som man använder dagligen. Dessa saker är de man kan spara mest resurser på att byta ut. För mig innebär det kaffefilter, bomullsrondeller och plastfolie vilka används nästintill dagligen. Nyligen har det också varit mycket tal om hur omiljövänligt det är med ljus, speciellt värmeljus som ju har en aluminiumkopp som kastas efter varje utbrunnet ljus. Ska leta rätt på bra alternativ till dessa att skriva om i nästa inlägg och tar självklart gärna emot tips och information från er läsare också! Har ni gjort något för att byta ut era engångsartiklar och i så fall mot VAD och VARFÖR?