Det förra uppdraget tycker jag var ganska lätt jämfört med de föregående som inneburit en massa jobb i form av att rensa ut och städa och sånt. Den här gången handlade det mest om att göra lite research och köpa andra alternativ att använda istället för engångsgrejerna man i normala fall använder.
Mitt fokus låg som sagt på att byta ut fyra saker till att börja med:
Kaffefilter: Jag brygger kaffe minst en gång varje dag och använder mig av en vanlig kaffebryggare vilket innebär att jag använder kaffefilter. Brukar köpa en stor förpackning som räcker länge men har på sistone börjat reflektera över att det ändå blir en hel del filter som går åt. Ett sätt att undvika engångsfilter är att använda sig av exempelvis en perkulator eller pressobryggare istället. Där filtreras kaffet i en metallbehållare eller genom ett metallnät som sedan bara sköljs av eller diskas vid behov.
Jag ville dock inte byta ut hela min bryggare utan letade istället efter alternativ till engångsfiltrena. Hittade många ställen att köpa kaffefilter i tyg på. Ett tygfilter kan användas om och om igen och bara sköljas ur mellan användningarna. Hur bra som helst tycker jag!
Istället för att köpa ett så valde jag att sy ett själv. Det är viktigt att välja ett kemikaliefritt bomullstyg för att kunna brygga fräscht kaffe utan kemikalier och plastrester. I övrigt var det ett väldigt enkelt sömnadsprojekt att ge sig på. Bara rita av ett kaffefilter i rätt storlek och sy ihop bitarna med maskinen!
Bomullsrondeller: Jag använder dagligen bomullsrondeller till mitt ansiktsvatten på morgonen och de dagar jag sminkat mig så använder jag dem även på kvällen till min sminkborttagning. Det blir en hel del avfall och som de flesta är bekanta med är bomullsodling väldigt resurskrävande och inte speciellt miljövänlig. Jag väljer alltid ekologisk bomull men för att bli snäppet bättre vill jag undvika att köpa bomullsrondeller alls.
Även här fick jag mig ett roligt och enkelt sömnadsprojekt, även om jag hade kunnat köpa färdiga från någon annan. Jag som är pysslig av mig hade lite stuvar av trikåtyger liggandes som jag inte direkt hade några planer för. Klippte ut cirklar i lämplig storlek och sydde ihop fyra lager av trikå med sicksacksöm. Man kan förstås ta andra tyger också har jag sett efter lite googlande. Jag tog det jag hade hemma, en frottehandduk som inte används kan säkert också bli perfekt till detta projekt och dessutom bli till massor av bomullsrondeller!
Plastfolie: Plastfolie använder jag inte riktigt varje dag, men tar ofta med mig smörgåsar till jobbet när jag inte riktigt hinner med frukost hemma på morgonen. Dessa rullar jag in i plastfolie vilket har blivit ett enkelt vardagsmoment för mig som jag vant mig vid…
För ett tag sedan hörde jag dock talas om något som kallas Bee’s wrap, och det är en vaxad tygduk som man istället använder för matförvaring. Pysslig som jag är tänkte jag ordna även dessa dukar själv med hjälp av tyg och bivax som man smälter antingen i ugnen eller med strykjärn. Det var lätt fixat och jag lyckades tillverka en duk som jag testat med bra resultat. Ska göra fler också när jag får lust framöver! Resultatet kan du se på bilden tillsammans med kaffefiltret ovan.
Ljus: Tycker det är otroligt tråkigt att tänka på att de mysiga ljusen vi tänder faktiskt är dåliga för miljön. Kan inte riktigt njuta fullt ut när jag har den vetskapen i bakhuvudet. Förutom att tänka på vilket material ljuset är tillverkat av på grund av vilka resurser som krävs så handlar det även om vilka partiklar som släpps ut vid förbränningen och hur det påverkar både människa och miljö. Jättetråkigt helt enkelt. Det värsta är att använda paraffinljus då de är tillverkade av fossilt material och även genererar mer koldioxidutsläpp samt utsläpp av ohälsosamma ämnen. Stearinljus är tillverkade av restprodukter som slaktavfall och ofta av palmolja. Beroende på hur man räknar har givetvis även stearinljus en klimatpåverkan men anses ändå vara betydligt bättre eftersom att de är gjorda på restprodukter. Att köpa miljömärkta stearinljus är därför ett steg på vägen mot att minska sin klimatpåverkan.
Just värmeljus är ofta gjorda av paraffin, och kommer dessutom i en kopp av aluminium som kastas efter varje utbrunnet ljus. Att framställa aluminium är en resurskrävande process varför det är viktigt att återvinna produkter av aluminium. Det råder för närvarande oklarheter om man ”ska” återvinna aluminiumkopparna i metallbehållaren på återvinningen eller om man ska kasta dem i brännbara soporna på grund av en regeländring som har att göra med vem som betalar avgiften för återvinningen eller ej. Så knäppt! Oavsett om man vet hur man ska göra eller ej så är det ju inte säkert att folk sopsorterar dessa små koppar ändå, varför det skulle vara jättebra att kunna undvika dem helt!
Jag har hittat glaskoppar som kan användas om och om igen och fylls på med miljömärkt ljus i 100% stearin när de brunnit ut. Det finns även andra varianter än just dessa som jag hittade på Clas Ohlson, bland annat har jag sett att det finns med bivax och soja på internet. Visserligen är sådana varianter dyrare än de vanliga värmeljusen, men jag kan faktiskt njuta mer när jag hittat detta alternativ och vet att jag gör en insats för miljön.
Uppdrag nummer 6: Ordning och reda i vardagsrummet
Vilket långt inlägg det blev idag fastän uppdraget faktiskt var mindre i förhållande till de föregående! Nästa uppdrag handlar om att skapa ordning i vardagsrummet. Hos mig är vardagsrummet ganska sparsmakat, men jag vet att det ändå finns saker att ta i tu med som inte blivit av.
Mål: Ett minimalistiskt vardagsrum där man gärna sitter och slappar framför TV:n samt att det är lätt att städa.
Hur: Göra mig av med filmer som inte tittas på längre, jag ser faktiskt det mesta digitalt nu så det finns ingen anledning att hålla fast vid gamla DVD-skivor och serier. Få ordning på kabelhärvorna som ligger kors och tvärs som ett kråkbo. Göra mig av med lösa kablar som jag inte vet vad det hör till längre. Tvätta den stora vardagsrumsmattan en gång för alla…